Voor iedereen die regelmatig in het zwembad ligt, is een zwembril bijna onmisbaar. Je ogen kunnen immers flink gaan protesteren wanneer je ze niet beschermt tegen het chloor dat in het water zit, en het is geen pretje om nog urenlang tranend en knipperend rond te moeten lopen. Aan de andere kant is het minstens zo vervelend om te zwemmen met een bril die lekt of in je voorhoofd snijdt. Hoe schaf je dus een zwembril aan die past bij jou en je zwemstijl? Hieronder geven we je een paar handige tips.

Welke maat zwembril

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een zwembril is de grootte.  Waar je allereerst op moet letten, is of de bril goed aansluit op de contouren van je gezicht. Als dat het geval is, blijft hij namelijk vanzelf goed zitten door een vacuüm – en dan hoef je ook de hoofdband niet zo strak aan te trekken. De grootte van de glazen hangt verder af van je voorkeuren, maar vaak geldt dat een grotere bril comfortabeler is; de druk wordt dan namelijk verdeeld over meer oppervlakte. In het algemeen kun je een heel eenvoudige regel volgen wat het model van de bril betreft: doet hij pijn bij het zwemmen, dan is hij zeker niet goed.

Welke soort

Het type zwembril dat je nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van de manier waarop je zwemt. Trek je alleen af en toe wat rustige baantjes, ga dan voor een zo comfortabel mogelijk model: de bril mag best wat groter zijn, omdat je toch niet zo veel stroomlijning nodig hebt. Ben je daarentegen een wedstrijdzwemmer, dan wil je waarschijnlijk een kleinere bril hebben om de weerstand te verkleinen. Er is daarbij ook nog verschil tussen binnen- en buitenzwemmers: wie buiten zwemt, heeft een bredere blik en betere bescherming tegen de zon nodig. Ga in dat geval voor een model met een goede UV-bescherming. Zwem je binnen, dan is de stroomlijning echt de belangrijkste eis.

Welke stijl

Veel mensen hebben het idee dat ze er raar of uitsloverig uitzien wanneer ze een zwembril op hebben. Maak je daar niet te druk om – het is nu eenmaal prettiger en ook beter voor je ogen. Daarnaast is lang niet iedere bril lomp en lelijk: er zijn allerlei kleuren en strakke designs te krijgen die juist jouw eigen stijl uit kunnen stralen! Zo zie je er juist veel zelfverzekerder uit. Schaam je dus niet langer, en doe je ogen een plezier met een goede zwembril.